Review: 3D Dot Game Heroes

3D DOT GAME HEROES

Konsol: Playstation 3
Utvecklare: Silicon Studio
Utgivare: Atlus i USA, South Peak Games i Europa
Release: 11 Maj 2010 (USA), 14 Maj 2010 (EU)

Charmigt. Retro. Lego Zelda. Rip-off. Kärlek.
3D Dot Game Heroes har kallats en massa ting av folk runt om hela nätet, för egen del är detta ett spel jag sett fram emot väldigt mycket. Äntligen ett Zelda-liknande spel som inte heter Zelda, även om man ibland skulle kunna tro det.
Det har en hel del likheter med de äldre Zelda spelen, men jag tror jag väljer att kalla det en hyllning mer än rip-off som en del andra gjort. Finns en del repliker och andra saker som är direkt dragna ur första Zelda spelet, men det känns snarare som det är gjort med glimten i ögat än att bara härmas. Men det är ju vad jag personligen tror.

För länge sedan härjade Onyx, mörkrets kung i 2D landet Dotnia. En hjälte satte dock stop för hans planer, med hjälp av sex magiker/sages blev mörkrets kung förseglad och allt var frid och fröjd. Tack vare detta lockades folk från alla håll av världen till Dotnia, alla ville ta en del av det glamorösa kungariket där den legendariska hjälten bodde. Tiden gick och folk tappade intresse för Dotnia, dock den nuvarande kungen ville ändra på det och skapa mer liv. Kungen var dock övertygad om att alla hade tröttnat på 2D och med hjälp av magi förvandlade han hela sitt kungarike till 3D. Dock stals den mörka kristall där Onyx hölls fången. Prästen Fuelle har sina egna planer på att utnyttja dess krafter. Dotnia hotas än en gång att hamna i ett mörker, det är där DU kommer in! Som ättling till den legendariska hjälten faller ansvaret på dig att rädda världen. Igen.

Mycket mer story än blir det väl egentligen inte, det mesta av spelet fortsätta i samma spår. Om att återställa sex stycken färgade magiska kristaller för att komma åt Fuelles slott och stoppa hans planer. Du går från slott till slott, precis som i Zelda spelen. Det blir inte heller mer avancerat än så, men för mig drippar hela spelet av kärlek. Kärlek till en spel-serie jag älskade mer förr än nu för tiden (Zelda då). Det var kul att spela spelet och jag kände mig som barn på nytt. Har mest njutit av hela spelet.
En annan sak spelet har, där man kan lägga timmar på att leka runt med är karaktärs skaparen. Ja, du får möjligheten att designa hur karaktären du vill spela med ska se ut. Det funkar riktigt bra och bara fantasin sätter stopp för vad du vill göra. Ser gärna att detta är något som utökas om det kommer en uppföljare, att designa egna slott, fiender och liknande skulle vara en dröm som blev sann.
I spelet finns det även mini-spel. Det som känns bäst är Tower Defense spelet, så fyndigt kallat “Block Defense”. Även musiken har en mer retro stil till sig, då den försöker låta lite som 8-bitars musik. Riktigt skön är den hur som helst. Men mer variation hade inte skadat.

Det som är synd med spelet dock är att det förlorar en bit av sin originellitet tack vare det är så likt Zelda-spelen. Även om det står bra på egna ben, så är vissa saker som draga ur Nintendos spel-serie. På gott och ont.
Kontrollen eller snarare ens karaktärs rörelse mönster hade jag gärna sett gjorts bättre. Det känns lite begränsat och lösningen med att kunna svinga sitt svärd runt sig och träffa det mesta funkar, men hade gärna sett en förbättring där.
Musiken är bra, men lite större variation i musiken hade inte skadat, hade gärna sett lite mer variation i spelet överhuvudtaget. Finns inga större negativa saker hos spelet annars, men jag hoppas de försöker göra spelet mer eget nästa gång. Även om 3D pixel stilen är härlig, hade jag gärna sett lite mer egna grejer. Hur som helst ett bra spel och vill man ha ett äventyrsspel mer likt de från förr, är detta spelet för dig.

+ Klassiskt och nostalgiskt. Klart köp om man gillar de äldre Zelda spelen.
+ Finns en del extra grejer att göra i spelet om man vill klara det till 100%.

– Musiken är bra, men mer variation hade inte skadat.
Ibland lite för likt Zelda.

7/10

1 response on Review: 3D Dot Game Heroes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *