Review: Cross Edge

CROSS EDGE

Konsol: Playstation 3
Utvecklare: Idea Factory
Utgivare: NIS America (USA), Koei (EU)
Release: 26 Maj 2009 (USA), 16 September 2009 (EU)

Cross Edge var ett spel jag såg fram emot väldigt mycket. Kanske lite för mycket.
Jag väntade mig mer av ett storslaget RPG, vad jag fick var istället något som kändes som ett budgetspel.
Spelet tar fart när York och hans barndomsvän Miko vaknar upp i en främmande värld. Ganska snart blir de attackerade av monster och får hjälp av Morrigan ifrån DarkStalkers spelen.
Ja, Cross Edge är ett crossover spel. Som innehåller karaktärer från en mängd olika spel. Som det nyss nämnda DarkStalkers, Disgaea, Ar Tonelico, Mana Khemia 2 och en del andra. Dom har alla blivit dragna ifrån sina världar in i denna nya okända värld. Ingen vet varför, dom bara vaknade upp i världen precis som York & Miko. Dom stöter senare på en liten flicka som heter Mei. Hon har en kraft som kan skicka hem själar hem till sina egna världar.
Men hon kan inte skicka hem York och de andra. Det är något som binder dem till världen. Så de börjar leta efter ett sätt att återvända till sina riktiga världar.
Det är inte bara hjältar som har blivit transporterade hit, utan även mindre trevligt folk ifrån de olika världarna. Som planerar mindre trevliga saker.

Världen man är i är tråkig och man känner aldrig riktigt något sug på att göra något. Man ska göra vissa grejer i rätt ordning för att låsa upp hemliga scener. För att komma vidare i spelet måste man gå runt och “leta” efter nästa ställe på kartan.
Man kör en “sökning” så kommer det fram en liten rund boll som man klickar på så går man vidare i storyn. Man kan även få fram hemliga scener som ger dig items, vapen eller annat gott på detta sättet. Men då måste man trigga vissa event. Det är nästan omöjligt utan en guide av något slag.
Att man åker på fight på fight när man springer runt på världskartan gör det inte mycket bättre. Det blir väldigt frustrerande efter ett tag, turligt nog finns det items att använda som skyddar dig mot detta. Men de tar slut snabbt. Men för den som orkar och har lusten finns det hur mycket som helst att göra i spelet. Man kan finna själar ute på världskartan som också ger dig items och godsaker. Samlar du nog med själar låser du även upp kläder till karaktärerna.
Dessvärre syns bara detta bytet på art-bilderna, men de ger dig ofta höjd status och lönar sig oftas att skaffas. Det finns även tillfälle för dig att kunna göra dina egna vapen. Så länge man har rätt recept och rätt items till det. Så vill man skaffa alla items, alla kläder och vapen. Har du verkligen ett spel som kommer ge dig många timmars spelande.

Grafiken är nog det jag gillar mest i hela spelet. Jag är svag för denna 2D stilen.
Den känns skön och passar in. Men många kommer nog tycka den känns för gammal och utdaterad. Men själv gillar jag verkligen denna handmålade stilen som är över figurerna i fighterna. Dock kan det sticka ut ibland med lite större fiender som är i 3D, det är lite tråkigt. Men inget som förstör precis.
Även musiken tilltalar mig väldigt mycket i spelet, både i fighter och på världskartan.
I fighterna är det en hårdare stil, men det som spelas på världskartan är lite mjukare och skönare.

Allt som allt så är Cross Edge ett helt okej spel. Som jag själv hajpade upp lite väl mycket, därför blev det en så stor besvikelse för egen del. Men är du sugen på RPG och känner att du vill ha mycket att göra och utforska. Då är Cross Edge nog något som säkert skulle passa dig.
Annars skulle jag nog rekommendera att vänta med ett köp tills det finns i reabackarna eller undvika helt.

+ Finns mycket att göra och att utforska
+ Musiken
+ Valet mellan Japanska & Engelska röster

Blir på tok på repetitivt
Svårighetsgraden känns obalanserad vid somliga tillfällen

4/10

2 responses on Review: Cross Edge

  1. Jag tycker kvalitén på en hel del JRPG har sjunkit på senaste, jag tycker också om den grafiska stilen men på senaste så har jag inte spelat så många JRPG faktiskt, köpte FF XIII från spelbutiken (200 kr X360) igår, förhoppningsvis så kommer jag kunna spela det nästa vecka. (Ska till Sweden Rock)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *